leidenpedagogiekblog

Dag 25: Veel kinderen, weinig geld

Dag 25: Veel kinderen, weinig geld

Kinderarmoede. Een onderwerp dat de laatste tijd weer regelmatig in het nieuws is. Want het lukt maar niet om in dit welvarende land de meer dan 300.000 kinderen die in armoede leven een betere uitgangspositie te geven.

Kinderarmoede komt natuurlijk voort uit ouderarmoede, gezinsarmoede. De aanpak van kinderarmoede is vaak vooral gericht op investeringen in het kind. Vaak investeringen in natura zodat het kind kan sporten, mee kan op uitjes en de leermiddelen krijgt die het nodig heeft. Daar is niemand tegen. Het lost alleen de structurele achterliggende problemen niet op. Ouders die in armoede leven, omkomen in de zorgen, en daardoor niet de juiste begeleiding kunnen bieden aan hun kinderen.

Tien kinderen

Kinderen van alleenstaande ouders leven vaak in armoede. Maar ook kinderen van ouders met een verslaving en/of ernstige psychiatrische problemen waardoor zij niet kunnen werken. Of ouders die hun gezinsplanning niet aanpassen aan hun inkomen. Veel kinderen, weinig geld, beperkte ouderlijke kracht. Dan betekent veel kinderen: veel problemen. Daarover gaat het verhaal van vandaag.

Een basisschool voor speciaal onderwijs in een klein dorp. Grote gezinnen komen in deze regio veel voor. Een jongetje van 7 jaar uit een gezin met 10 kinderen heeft een leerachterstand van ruim 2 jaar. De aandacht die hij nodig heeft was niet haalbaar binnen het reguliere onderwijs: kleine stapjes in een rustige gestructureerde omgeving, extra instructie, herhaling van de stof op het eigen niveau met concreet materiaal, en dus veel individuele aandacht. Met deze aanpak gaat het leren nu wel steeds beter.

Een behandeling met luizenshampoo kan het gezin zich niet veroorloven, want er is weinig geld.

Luizen

Maar het jongetje is regelmatig afwezig en afspraken met de schoolarts worden niet nagekomen. Ook komt het jongetje regelmatig met luizen op school. Het beleid van de school is dat kinderen met luizen naar huis gaan om behandeld te worden zodat ze hun klasgenoten niet besmetten. Maar nadat het jongetje in een aantal weken tijd al meerdere malen naar huis is gestuurd voor een luizenbehandeling, is er nog geen verbetering. De leerkrachten zien dat hij nog steeds vaak jeuk heeft. In de klas behandelen heeft niet zoveel zin, want thuis wordt hij zo weer besmet door één van zijn 9 broers en zussen.

Waarom lukt het thuis niet de luizen onder controle te krijgen? Een luizenbehandeling door middel van zeer regelmatig kammen blijkt praktisch niet haalbaar voor dit gezin met 10 kinderen. Een behandeling met luizenshampoo kan het gezin zich niet veroorloven, want er is weinig geld. Moeder heeft wel geprobeerd werk te zoeken, maar een baan bleek niet te combineren met de zorg voor 10 kinderen. Vader heeft een laagbetaalde baan en kan maar nauwelijks het hele gezin onderhouden van zijn salaris. De GGD wordt erbij betrokken, maar het luizenprobleem wordt niet opgelost.

Een broer met een skateboard

Omdat de twee ouders van het jongetje het zelf allemaal maar nauwelijks redden en niet veel draagkracht hebben, is het de taak van een oudere broer om het jongetje op te halen van school. Deze broer is 15 jaar en heeft ernstige gedragsproblemen en zit ook in het speciaal onderwijs. Als hij op het schoolplein op zijn broertje wacht kan hij niet zomaar stil staan. Hij racet met zijn skateboard over het plein en valt daarmee de andere wachtenden lastig. Als iemand daar wat van zegt, wordt de jongen heel boos en zelfs dreigend.

De school besluit de ouders te bellen over het gedrag van de oudere broer op het plein. De moeder wordt boos op haar zoon en besluit dat hij zijn broertje voortaan maar lopend moet ophalen. Zij zal erop letten dat hij zijn skateboard thuis laat. Dat doet de jongen ook. Alleen neemt hij nu om zich te vermaken tijdens het wachten een voetbal mee die hij hard heen en weer schopt, ook tegen de benen van de anderen wachtenden. De school wil hun leerling niet alleen naar huis laten gaan - het is best een eind lopen. Dan maar een compromis: de jongen wacht voortaan buiten het hek op zijn broertje.

0 Comments

Add a comment